Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a növényi eredetű fehérjeporok, melyek közül is kiemelendő a borsófehérje remek tápértéktartalma és könnyű emészthetősége miatt. Számos fehérjeforrás egyben allergén is (pl. tejsavó, tojás, kazein, szója), így ezek fogyasztása sokak számára tiltott, számukra ideális választás a borsófehérje, ami ráadásul természetes módon gluténmentes is.
A borsófehérjét sárgaborsóból (szárított zöldborsó) nyerik ki. Ehhez a sárgaborsót finom porrá őrlik, majd vízzel mossák ki belőle a felesleges keményítőt és rostokat. A visszamaradt borsópaszta így igen nagy mennyiségben tartalmaz fehérjéket, emellett vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. Ezután szárítással eltávolítják a felesleges vizet, így érve el a kiemelkedően magas fehérjetartalmat, valamint a könnyen hasznosítható, púder finomságú por állagot.
A hüvelyesekről köztudott, hogy bár rendkívül egészségesek, kellemetlen puffadást okozhatnak. A puffadás oka a bennük lévő magas keményítő -és rosttartalom. A borsófehérje előállítása során ezek az anyagok szinte teljesen eltávolításra kerülnek, így a borsófehérje fogyasztása nem jár kellemetlen tünetettek, rendkívül könnyen emészthető.
A borsófehérje esszenciális aminosavakat tartalmaz, ezek olyan fehérjék, amik a szervezet számára nélkülözhetetlenek, azonban az emberi szervezet nem képes előállítani őket, így ezek bevitelére fokozottan ügyelnünk kell. Nagy mennyiségben tartalmaz elágazó láncú aminosavakat (BCAA aminosavak), amiknek fontos szerepe van a megfelelő izomépítésben, valamint a megfelelő fizikai erőnlét fenntartásához.
Felhasználási javaslat
A borsófehérje finomszemcsés, púder állagának köszönhetően akár vízzel, növényi tejjel elkeverve is fogyasztható. Akik szeretnék elfedni enyhén "földes" ízét, nyugodtan keverhetik reggeli smoothie-ba, turmixba, kásába, shake-be. Emellett számos étel dúsítható borsófehérjével, így pl. készíthetünk fehérjés-palacsintát, gofrit, de akár főzelékbe is keverhetjük. Sütés esetében szinte bármilyen liszt kiváltható harmadrészt fehérjeporral (pl. piskóta, muffin, linzer tészták stb.).
Összetevők: 100% borsófehérje
Származási hely: Kína
Átlagos tápérték 100g termékben:
Energia: 1643 kJ/ 390 kcal
Zsír: 9,5g
ebből telített zsírsavak: 1,9 g
Szénhidrát: 0,9g
ebből cukrok: 0,4g
Fehérje: 80g
Só: 2,4g