Leírás
A gesztenyeliszt már a középkorban is népszerű alapanyag volt, főként a mai Olaszország és Franciaország területén. A gesztenyét napokig 45-50°C-on szárítják egészben, majd hántolják. Ezután alapos kézi és gépi válogatáson, valamint szitáláson is átesik, hogy maradéktalanul eltávolítsák a felesleges gesztenyehéj darabokat. Ezután liszt finomságúra őrlik. A kapott gesztenyeliszt egy természetes módon gluténmentes lisztféle, ami hasznos ásványi anyagokban és nyomelemekben is jeleskedik. Használata a paleo diétában is megengedett.
Gesztenyeliszt felhasználási javaslat
A gesztenyeliszt jellegzetesen kellemes gesztenye ízű. Nagyon jól passzol édes és sós tésztafélékhez is. Készíthetünk belőle palacsintát, linzert, muffint, kenyeret és péksüteményt is. Ha tompítani szeretnénk az ízét, érdemes egyéb gluténmentes liszttel, keményítővel keverni. Számos hagyományos olasz sütemény és kenyérféle elsőszámú alapanyaga a mai napig is. Ilyen például a castagnaccio, ami egy tradicionális olasz gesztenyeliszt alapú torta, melyet magvakkal és mazsolával ízesítenek. Franciaországban a népszerű madeleine is gyakran készül gesztenyeliszt felhasználásával.
Nettó tömeg: 250 g
Összetevők: gesztenyeliszt
Származási hely: Olaszország
Átlagos tápérték 100 g termékben:
- Energia: 1570 kJ / 372 kcal
- Zsír: 3,6 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,6 g
- Szénhidrát: 74g
- amelyből cukor: 24 g
- Fehérje: 6,3 g
- Rost: 9,4 g
- Só: 0 g
A tápérték adatok tájékoztató jellegűek! A csomagoláson feltüntetett aktuális tápértékek eltérhetnek az itt megadottaktól. Kérjük az aktuális tápértékekről érdeklődjenek Kollégáinknál!