Leírás
Az ördögcérna (Lycium) nemzetségbe tartozó bizonyos fajok ehető termését nevezzük goji bogyónak (Lycii fructus). A kis piros bogyók gyógyhatását már évezredek óta ismerik az ősi Ázsia és főként Kína területén. Eleinte főként fiatalító és vágykeltő hatást tulajdonítottak neki. A tibetiek emellett számos pozitív egészségügyi hatást tulajdonítottak neki. Később a nyugati orvoslásban is központi szerepet kapott, napjainkban is számos kutatás foglalkozik a goji bogyóval, hogy tudományos tényekkel is bebizonyítsák a több ezer éves népi megfigyeléseket. Kimutatták, hogy 18 féle aminosavat és 21 féle nyomelemet tartalmaz, mint pl. vasat, káliumot, kálciumot, cinket, magnéziumot, szelént és kobaltot. Ezenkívül bizonyítottan magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, sőt A-, B1-, B2-, C-, és E-vitamint is tartalmaz.
Goji bogyó felhasználási javaslat
Az aszalt formában kapható goji bogyó enyhén savanykás ízű. Fogyasztható magában, müzlikbe keverve, turmixok és saláták ízesítésére is használhatjuk. Pár percre vízbe áztatva puhább formában különböző köreteket is kiegészíthetünk vele, így lehet izgalmas párosítás akár párolt quinoa, kuszkusz, vagy akár köles társaságában.
Paraméter adatok feltöltés alatt!
Nettó tömeg: 150 g
Összetevők: goji bogyó
Származási hely: -
Átlagos tápérték 100 g termékben:
- Energia: 970kJ / 232 kcal
- Zsír: 36,6 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,9 g
- Szénhidrát: 22 g
- amelyből cukor: 17 g
- Fehérje: 22 g
- Rost: 7,4 g
- Só: 0,01 g