Leírás
A quinoa (kinoa) a disznóperjefélék családjába tartozó növény, aminek tisztított magját fogyasztjuk. Dél-Amerikából származik, az ősi inkák fő eledele volt, amit olyan nagy becsben tartottak, hogy vallási szertartásaik részét is képezték, valamint "chisaya mama" vagyis a „gabonák anyja” néven tisztelték. Nemcsak táplálékként fogyasztották, gyógyításhoz is felhasználták a quinoát. A spanyol inkvizíció során az inkákkal együtt a quinoa is eltűnt, a mondák szerint a spanyolok elől a hegyekbe menekülő őslakosok magukkal vitték, és ott a legnagyobb titokban tovább termesztették és fogyasztották. A quinoát az 1970-es években egy bolíviai filozófus közbenjárására fedezték fel újra, népszerűsége azóta rohamosan nő. Az ENSZ egy határozatában 2013-at a quinoa évének kiáltotta ki.
Quinoa felhasználási javaslat
Főzés előtt alapos mosást igényel! Kétszeres mennyiségű forró vízben, fedő alatt pároljuk puhára, kb. 15 perc szükséges az elkészítéséhez. Önmagában köretként, saláták kiegészítőjeként, töltelékként, de akár levesbetétként is alkalmazhatjuk. Tejben, magtejben édesen elkészítve, aszalt gyümölcsökkel, magvakkal kiegészítve szuper tápláló reggeli is készíthető belőle.
Nettó tömeg: 500 g
Összetevők: quinoa (fehér)
Származási hely: Bolívia
Átlagos tápérték 100 g termékben:
- Energia: 361 kJ / 1520,5 kcal
- Zsír: 7,1 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,7 g
- Szénhidrát: 52,1 g
- amelyből cukor: 3,3 g
- Fehérje: 16,4 g
- Rost:11,7 g
- Só: 0,01 g
A tápérték adatok tájékoztató jellegűek! A csomagoláson feltüntetett aktuális tápértékek eltérhetnek az itt megadottaktól. Kérjük az aktuális tápértékekről érdeklődjenek Kollégáinknál!